Network Menu

Annorlunda donationer

Intresserad av annorlunda donationer?

Text: Katarina Silfverskiöld, smk. Donationskommittén
Foto: SWEA Marbella, SWEA Malmö, SWEA Portugal, Essen International, SWEA Perth

Nu är hösten här och våra avdelningar ökar sina insatser i förhållande till donationer. Som en ytterligare sporre vill vi i Donationskommittén presentera några roliga och lite annorlunda donationer för er. Kanske någon av dem kan ge er inspiration till nya donationer i er avdelning?

marbella-donation-svenska-kyrkan

SWEA Marbella överlämnar sin donation till Svenska Kyrkan, juni 2019

SWEA Marbella: Svenska Kyrkan

Först ett exempel på en ny infallsvinkel på en klassisk SWEA-donation. I SWEA Marbella ger de som så många andra avdelningar, donationer till Svenska Kyrkan men denna gången är deras donation öronmärkt för ett lite ovanligt syfte. Nämligen webbkameror! Dessa ska monteras inne i kyrkan så att t.ex. släkt och vänner som inte har möjlighet att resa till Marbella har möjlighet att följa bröllop, dop, konfirmationer och begravningar. De ska också användas för att sända gudstjänster m.m. så att de som av ett eller annat skäl inte kan ta sig till kyrkan, ändå kan få uppleva dem. Detta är en i våra ögon helt härlig idé, och helt i tiden. Läs mer på SWEA Marbellas webbplats >>

IMG_5363-marbella-svenska-kyrkan

SWEA Marbella överlämnar donation till biskop Thomas, december 2018

SWEA Malmö: Just Read

Så en trevlig donation av SWEA Malmö som vid första ögonkast kan verka lite udda. De har skänkt pengar till svensk språkundervisning i Sverige. Undrar ni om det verkligen kan fylla SWEAs syfte? Svaret är ja! De som fått donationen är stiftelsen Just Read. Denna ideella organisation är startad av kvinnor och jobbar med barn som har lässvårigheter.

IMG_1495-bocker

Ett urval böcker som Just Read använder sig av i sin verksamhet

portugal-glada-haduk1

Överlämnande av SWEA Portugals donation till Glada Hudik

SWEA Portugal: Glada Hudik

En donation som verkligen visar hur Sverige skiljer sig från de flesta andra länder i världen är den SWEA Portugal gav till teatersällskapet Glada Hudik. Donationen stöttar inte bara svensk kultur utan förstärker även Sveriges roll som en global förebild och manifesterar vår tolerans, öppenhet och vilja att inkludera alla de grupper som ofta faller utanför i samhället. Teatern, som har sitt ursprung i Hudiksvall, sätter upp föreställningar med en skådespelartrupp som består av en blandning av utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare, som de själva beskriver sig. De startade med en publik på 400 som kom då de fick biljetter gratis. Nu har de haft över 500,000 stycken betalande besökande. Men historien slutar inte här. De har nu fått möjligheten att under New Yorks modemässa sprida vår fantastiska svenska hållning att acceptera och inkludera alla. Allt tack vare Glada Hudik och den uppmärksammade svenska couturedesignern Frida Jonsvens.

Läs gärna mer i länken från Metromode och se även på videon som finns där om den hjärtevärmande historien som på ett fint vis sprider svenskhet runt omkring i världen.

SWEA Göteborg: Solvatten

En annan donation som är annorlunda för att den fungerar för alla avdelningar oberoende var i världen ni befinner er är Solvatten. De flesta av er kommer säkert ihåg ÅSKan 2015, Petra Wadström, vars fascinerande uppfinning använder solenergi för att rena vatten. Vatten är ju som vi alla vet en bristvara och rent vatten kan vara näst intill omöjligt att hitta på flera ställen. Men tack vare Solvatten kan man nu själv framställa rent vatten. Och vi i SWEA kan göra det ekonomiskt möjligt samtidigt som vi sprider fin PR för SWEA och Sverige. I år är det enbart SWEA Göteborg som har skickat in en ansökan om att donera till Solvatten så har er avdelning pengar över har ni en fin möjlighet här.

solvatten-a1f2a545400295.582f27d6bbd0a

Essen International via Creative Commons; License: CC BY-NC-ND 4.0


SWEA Perth: Fotbollsklubb

Så till sist men absolut inte minst, SWEA Perths donation. Den gick till ett fotbollslag från Northern Redbacks, den enda fotbollsklubben i Perth enbart för tjejer. De fick möjligheten att tillsammans med några ledare åka till Göteborg och vara med på Gothia Cup. Tänk er vilken fantastisk upplevelse för tonårsflickor; att få resa till andra sidan jorden och få lov att vara med i en av världens största fotbollsturneringar. Och vilken boost för kvinnofotbollen som fortfarande av många människor anses vara mindre värd – bara för att det är kvinnor som spelar. Denna upplevelsen tror jag det kommer att talas om länge. Gissar också att många av deras jämnåriga med familjer kommer att höra talas om den resan. Inte minst alla pojkar som spelar fotboll 😉 Och det långsiktiga resultatet? Deras tränare skall nu försöka att ta ett flicklag till Gothia Cup varje år framöver. En fantastisk reklam för både kvinnor, SWEA och Sverige!

Läs mer på SWEA Perths webbplats >>

Perth-tranare-och-sweor1

Fotbolllagens tränare med tre Perth-Sweor: Ann-Marie Gustafson, Birgit Höjer och Annette Norman

Perth-laget-och-sweor1

Fotbollslaget efter deras första match tillsammans med tre Sweor från Perth